HVORDAN VÆLGER DU DEN RIGTIGE SOLCREME?
MINERALER ELLER KEMISKE UV-FILTRE? HØJ SPF ELLER MILJØVENLIG FORMULERING? HER ER 10 BRUGBARE TIPS TIL AT HJÆLPE DIG MED AT VÆLGE DEN RIGTIGE SOLCREME TIL DIN HUDTYPE FRA DET STORE UDVALG AF SOLCREMEPRODUKTER, DER ER TILGÆNGELIGE.
Solcreme er en essentiel del af enhver hudplejerutine. Solcreme beskytter vores hud mod de skadelige efterfølger af UV-stråler og hjælper med at forebygge tidlig ældning af huden og pigmentering. I de seneste år er der sket betydelige fremskridt i udviklingen af solcremeprodukter. Nye UV-filtre og formuleringer kommer på markedet, og bevidstheden om bæredygtige formuleringer stiger. Det kan være en reel udfordring at finde det rette produkt, der ikke kun giver fremragende beskyttelse, men også er perfekt skræddersyet til hudens specifikke behov.
10 TIPS TIL AT VÆLGE DEN PERFEKTE SOLCREME
1. LED EFTER SPF OG BRED SPEKTRUM BESKYTTELSE
Solbeskyttelsesfaktoren (SPF) angiver, hvor længe du kan opholde dig i solen uden at blive forbrændt, når din hud er beskyttet med solcreme. Jo højere faktor, desto bedre beskyttelse. Den anbefalede SPF varierer afhængigt af hudtype, sted og vejrforhold. Generelt er der følgende kategorier:
Lav beskyttelse (SPF 6 til 10): Egnet til mørke hudtyper, der sjældent bliver forbrændt af solen.
Medium beskyttelse (SPF 15 til 25): Egnet til personer med normal hudtype, der lejlighedsvis bliver forbrændt af solen.
Høj beskyttelse (SPF 30 til 50): Egnet til lyse hudtyper, der har tendens til at blive forbrændt af solen.
Meget høj beskyttelse (SPF 50+): Egnet til meget lyse eller følsomme hudtyper, der nemt bliver forbrændt af solen, samt børn og babyer.
Udover den passende SPF er det vigtigt, at din solcreme giver bredspektret beskyttelse. UVA- og UVB-stråler i sollys kan forårsage rødme, solskoldning, øjenskade, tidlig ældning af huden, uønsket pigmentering og endda hudkræft. Pålidelig, bredspektret beskyttelse mod både UVA- og UVB-stråler hjælper med at forebygge disse skadelige virkninger af solens påvirkning. Det er dog vigtigt at huske på, at ingen solcreme tilbyder 100% beskyttelse mod UV-stråling.
Vil du vide mere om UVA, UVB og UVC? Se med her.
2. VÆLG MELLEM KEMISKE ELLER MINERALE UV-FILTRE
Der er to hovedtyper af solcreme: organisk-kemisk og mineral-fysisk. Mineral-UV-filtre indeholder naturlige mineraler såsom zinkoxid eller titaniumdioxid. De fungerer ved at reflektere og sprede UV-stråler. I Team Dr. Joseph's minerale, cosmo certificerede Sensitive Mineral Sunscreen SPF30, giver transparent, ikke-nano zinkoxid bredspektret UVA- og UVB-beskyttelse.
Organiske filtre derimod består af forskellige kemiske forbindelser, der er i stand til at absorbere UV-stråler og omdanne dem til varme. I formuleringerne af High Protection Sun Cream SPF30, Ultra Light Sun Block SPF50+ og vores Solar Defence Body SPF30, bruges en kombination af mineral- og revsikre, hudvenlige kemiske filtre.
3. UNDGÅ SKADELIGE INGREDIENSER – FOR DIN HUD OG VORES
De skadelige virkninger af nogle konventionelle kemiske UV-filtre, såsom oxybenzon, octinoxat og octocrylen, er veldokumenterede. Store mængder af disse kemikalier ender i floder, søer og oceaner gennem svømning eller kloak og har en ødelæggende effekt på havlivet, især koraller. De kan forårsage korallblegning og påvirke vækst, reproduktion og udvikling af marine organismer. Led efter termer som 'revsikker' eller 'revvenlig', når du vælger din solcreme.
*Flere lande har allerede truffet skridt til at begrænse eller forbyde brugen af disse kemikalier for at beskytte deres skrøbelige marine økosystemer. For eksempel forbyder Hawaiian Reef Act salg, brug og besiddelse af solcremer indeholdende kemikalierne oxybenzon og octinoxat.
Din perfekte solcreme bør ikke kun være miljøvenlig, men også sund for din hud og krop. Især mistænkes oxybenzon for at forstyrre hormonbalancen og forårsage hormonforstyrrelser. Kemiske solcremer kan også forårsage allergiske reaktioner og irritation i sensitiv hud. Vælg produkter med 100% naturlige ingredienser og certificerede naturlige kosmetikprodukter.
Mineralsolcremer er et godt valg til sensitiv hud og børnehud. Deres naturlige virkemåde betyder, at de forbliver på hudens overflade, hvilket gør dem meget mildere for huden. Vær dog opmærksom på nanopartikler, som er mineraler nedbrudt til partikler mindre end 100 nanometer. Der er bekymringer for, at disse små partikler kan trænge ind i huden. Du er på den sikre side med ikke-nano zinkoxid eller ikke-nano titaniumdioxid.
4. IGEN SOLCREME ER 100% VANDTÆT
En vandfast solcreme er ideel ikke kun til svømning, men til alle udendørs aktiviteter, hvor du sveder eller kommer i kontakt med vand. Vandmodstand afhænger af den specifikke formulering af solcremen. Vores Sensitive Mineral Sunscreen SPF30 er baseret på en vand-i-olie-emulsion og er bevist at være vandafvisende. Vandafvisende solcremer bliver længere på huden og skylles ikke straks af med vand.
Det er dog vigtigt at huske på, at ingen solcreme er helt vandtæt. 'Vandtæt' etiketten betyder, at solcremen vil fortsætte med at beskytte dig i en vis periode efter kontakt med vand. Du bør altid genanvende din solcreme efter at have svedt eller svømmet.
5. KORREKT PÅFØRING ER VIGTIG
Solcremer findes i forskellige teksturer såsom lotion, spray, stick eller gel. Vælg den, der passer bedst til din hud og påføringsstil. Godt at vide: De fleste mennesker påfører ikke nok solcreme. Den anbefalede mængde er cirka 2 milligram solcreme pr. kvadratcentimeter hud. Det svarer til cirka tre spiseskefulde solcreme til hele kroppen.
Udover den rigtige mængde spiller hyppigheden af påføring en nøglerolle i at give effektiv, langvarig beskyttelse. Solcreme bør genpåføres hver anden time og straks efter sveden eller svømningen. Generelt anbefales det at bruge solcreme året rundt – ikke kun om sommeren. UVA-stråler, som kan forårsage tidlig ældning af huden, uønsket pigmentering og endda hudkræft, er lige så stærke året rundt. De kan også trænge igennem glas og skyer, så det er vigtigt at bruge solcreme selv på skyede dage.
For optimal beskyttelse bør organisk-kemiske solcremer påføres 15 til 30 minutter før eksponering for solen. Denne tid er nødvendig for, at produktet kan trænge ind i huden og blive effektivt. Mineralsolcremer derimod virker straks efter påføring på huden.
6. TJEK HOLDBARHEDEN
Som andre hudplejeprodukter kan solcremeprodukter udløbe. En udløbet solcreme kan muligvis ikke give den samme pålidelige beskyttelse som et nyt produkt. Når du åbner din solcreme, udsættes den for oxygen, lys og forskellige forurenende stoffer. Dette kan ændre ingredienserne og den beskyttelse, den giver, og SPF'en vil gradvist falde.
Uåbnede solcremer er generelt sikre at bruge i 30 måneder fra produktionsdatoen. Længden af tid, en solcreme kan bruges efter åbning, angives ofte på emballagen. Led efter symbolet i form af en åben, rund krukke, der for eksempel siger '12 M'. Dette betyder, at solcremen vil forblive effektiv i mindst 12 måneder efter åbning, forudsat at den opbevares korrekt – et mørkt, køligt og tørt sted. Intens sollys og varme kan forkorte holdbarheden. Hvis din solcreme lugter ubehageligt, har ændret farve eller konsistens, bør du smide den ud.
7. BRUG EN SOLCREME, DER ER EGNET TIL DIN HUDTYPE
Har du sensitiv eller tilbøjelig til urenheder hud? Vælg en solcreme, der er specielt formuleret til din hudtype for at undgå irritation og fuldt ud nære din hud.
TØR HUD
Kombiner solbeskyttelse med fugtighedsgivende. Især om sommeren kan varme, tør luft og intens solpåvirkning bidrage til hurtigere huddehydrering. Naturlige fugtighedsgivende og bindende ingredienser som f.eks. kaktusfigner, glycerin eller aloe vera hjælper med at regenerere og genopbygge hudens fugtighedsreserver, så den føles smidig og intens næret.
UREN HUD
Hvis du har tendens til akne eller fedtet hud, skal du vælge en ikke-komedogen solcreme, der ikke tilstopper porerne. Lette cremer eller geler, der nemt spredes og absorberes hurtigt, er ideelle. Sørg også for, at din hud er godt fugtet. Irriteret, tør hud har tendens til at producere mere talg.
FØLSOM HUD
For at undgå at irritere sensitiv hud skal du vælge en solcreme, der er fri for potentielt irriterende ingredienser såsom parfumer og dufte, alkohol og visse kemiske UV-filtre. Mineral-fysiske solcremer indeholdende zinkoxid eller titaniumdioxid kan være et godt valg, da de generelt er mindre irriterende end kemiske solcremer.
MODEN HUD
Moden hud har fordel af solcremer, der indeholder antioxidanter. Når solens højenergi, kortbølgede UV-lys påvirker hudceller, producerer det frie radikaler. Naturlige antioxidanter som f.eks. sommerfuglebusk, kaktusfigner eller vitamin E neutraliserer frie radikaler og beskytter cellesstrukturer mod skader. Aldringstegn, tab af elasticitet og hyperpigmentering kan forebygges.
8. VÆLG DEN RIGTIGE SOLCREME TIL BØRN
Børns delikate hud kræver særlig opmærksomhed og ekstra beskyttelse for at undgå langvarig skade. Her er nogle vigtige ting at huske, når du bruger solcreme på børn:
- Brug en solcreme med en høj solbeskyttelsesfaktor, helst SPF 50+.
- Sørg for, at solcremen giver bredspektret beskyttelse mod både UVA- og UVB-stråler. Godt at vide: Nogle solcremer giver også omfattende beskyttelse mod de skadelige virkninger af blåt lys og infrarødt lys. Børns hud kan være følsom over for irriterende ingredienser.
- Sørg for, at solcremen er blevet dermatologisk testet til sensitiv hud og ikke indeholder irriterende ingredienser, alkohol eller duftstoffer. Den fysiske beskyttelse af mineralsolcremer er særligt blid og tolereres normalt godt af børns hud.
- Undgå solcremer, der indeholder potentielt skadelige kemikalier som parabener, ftalater, oxybenzon og octinoxat.
- Påfør rigeligt solcreme på dit barns hud flere gange om dagen, og brug en vandfast solcreme.
- Supplér solbeskyttelsen med beskyttende tøj og solbriller.
- Husk, at solbeskyttelse ikke kun er vigtig på solrige dage. UV-stråler kan beskadige sensitiv børnehud selv på overskyede dage.
- Vis dit barn vigtigheden af solbeskyttelse ved at vise den rigtige adfærd. Sæt et eksempel ved at bruge solcreme og opholde dig i skyggen, især i de timer, hvor solen er mest intens.
9. KOMBINÉR SOLBESKYTTELSE MED KROSPLEJE
Efter solpleje er lige så vigtig som solbeskyttelse. Da solcremer ikke kan blokere UV-stråler helt, er det vigtigt at behandle vores hud med intensiv efter solpleje. Efter solprodukter indeholder fugtgivende, beroligende og lindrende ingredienser for at understøtte hudens reparationssystemer.
10.TEST SOLCREMEN, FØR DU KØBER DEN
Der er et bredt udvalg af produkter tilgængelige for at hjælpe dig med at finde den, der bedst passer til dine præferencer og behov. Prøv teksturen af solcremen for at sikre dig, at den føles behagelig på din hud, absorberes hurtigt og ikke efterlader en hvid rest. Til sidst skal den ideelle solcreme være perfekt for dig med hensyn til duft og påføring.
Hvis du leder efter en miljøvenlig solcreme mulighed, så undersøg emballagen af din solcreme nærmere, før du køber den. Led efter produkter med bæredygtig emballage. Genanvendte og genanvendelige materialer efterlader ingen skadelige rester i miljøet og hjælper med at reducere det globale emballageproblem og overdreven ressourceforbrug.
Indlægget er inspireret af Dr. Joseph Franz